Hmarch.nl

Hoe kies je de beste tuinplanten voor jouw tuin?

Deel artikel

Als je van jouw tuin een échte tuin wilt maken, dan heb je tuinplanten nodig. Maar tuinplanten kopen is niet iets wat je ‘zomaar even doet’. Niet iedere tuinplant is namelijk geschikt voor jouw tuin, waardoor het belangrijk is om uit te vinden wat de beste planten voor jouw tuin zijn. In dit artikel neem ik je mee in het stappenplan hoe je daarachter komt.

Maak een beplantingsplan

Allereerst is het belangrijk om niet zomaar als een kip zonder kop planten te gaan kopen en deze op een willekeurige plek in je tuin te zetten. Hierdoor loop je namelijk het risico dat je tuin niet zo uitpakt als dat je had gehoopt en dat planten op de voor hen verkeerde plaats staan. Zorg daarom dat je eerst een beplantingsplan maakt voordat je naar de tuinwinkels gaat.

Voldoet jouw tuin aan de eisen van de plant?

Voor het beplantingsplan is het erg belangrijk om te weten of jouw tuin geschikt is voor de planten die je graag wilt hebben. Je zult dus in eerste instantie moeten kijken met wat voor grond je te maken hebt in jouw tuin, voor je kunt kijken welke planten hierbij passen. Doe hiervoor een bodemtest of vraag het bij een tuincentrum. Iedere plant heeft zijn eigen voorkeur grond, welke vaak op het label wordt weergegeven. Wanneer je weet wat voor grond je zelf hebt, kun je dus gericht op zoek gaan naar planten die hier bij passen. 

Ook is het belangrijk om te bedenken waar je de planten wilt neerzetten. Sommige planten kunnen vol in de zon prima groeien, zoals de hortensia, maar anderen hebben de voorkeur voor een schaduwrijke plek. Ook dit staat op het label van de plant of kan worden nagevraagd bij een tuincentrum. 

Welke verzorging heeft de plant nodig?

Een tuin vol planten vraagt nu eenmaal om onderhoud, maar hoeveel onderhoud? Dat is afhankelijk van de planten die je kiest. Sommige planten hebben genoeg aan een beetje extra water in de zomer, maar anderen vragen echt om meer. Bekijk daarom goed van tevoren wat voor onderhoud iedere plant vraagt en bedenk of je dit zelf kunt en wil doen. Is het antwoord op deze vraag ‘nee, dat is te veel’, dan is deze plant misschien niet geschikt voor jou.  

Wanneer groeit de plant?

Ook belangrijk is de groeiperiode van de plant en of de plant winterhard is. Wil je niet ieder jaar nieuwe planten moeten kopen, dan is het belangrijk om winterharde planten te kopen. En wil je het hele jaar door een groene tuin, kijk dan naar wintergroene planten. De hele zomer mooie bloemen in de tuin? Stem dan de bloeiperiodes goed op elkaar af. Zo kun je altijd genieten van een prachtige tuin.

Gerelateerd nieuws

Architecten
Architecten

Architecten

Wat een architect precies is? Nou, een ontwerper van gebouwen. De ontwerpen worden op tekeningen gezet, zodat precies duidelijk wordt hoe een gebouw is opgebouwd.

Architect als beroep
Architecten

Architect als beroep

Een heleboel mensen hebben al wel eens gebruik gemaakt van de diensten van een architect, anderen dan weer nog nooit. Het kan misschien zelfs zijn