Hmarch.nl

Architect als beroep

Deel artikel

Architect als beroepEen heleboel mensen hebben al wel eens gebruik gemaakt van de diensten van een architect, anderen dan weer nog nooit. Het kan misschien zelfs zijn dat je nog nooit van een architect hebt gehoord en niet eens weet wat dit is. Wel, een architect(e) is een man of vrouw die gebouwen ontwerpt. Ze tekenen eerst een heel ontwerp uit dat ze zelf creëren en helpen daarna bij het verwerken en realiseren van dit concept, vooral dan op technisch en administratief vlak. Een architect doet niet alleen het ontwerpen en bouwen van bijvoorbeeld je huis maar kan evengoed meewerken aan renovaties of verbouwingen van huizen of andere infrastructuur. Architectuur is echt wel een vak apart en je kan er zeker een passie voor ontwikkelen. Wil je graag meer weten? Neem dan zeker eens een kijkje op www.hmarch.nl, een website ontworpen voor en door architecten waar je heel wat nieuwtjes en interessante dingen kan ontdekken.

Opleiding tot architect

Een architect wordt je uiteraard niet zomaar. Hier gaat een heel intensieve opleiding aan vooraf. Een architect ontwerpt huizen maar evengoed ook kantoren of fabrieken en zelfs kerken. Vroeger werd een architect een bouwmeester genoemd. Je kan in Nederland meerdere opleidingen volgen als architectuur echt wel jouw passie is. Je kan dit via de praktijk leren gevolgd door een staatsexamen maar evengoed kan je een opleiding volgen aan de technische universiteit van Delft of Eindhoven. Als je daar een opleiding volgt heb je na je studies de internationale titel Master of Science en de Nederlandse erkende titel bouwkundig ingenieur. Ook zijn er verschillende academies van bouwkunst waar je de opleiding kan volgen. Hierna krijg je dan de titel Master of Architecture. Als je het recht hebt om het beroep van architect uit te voeren in een bepaald land van de EU dan mag je dit beroep automatisch uitvoeren in alle landen van de EU.

Beschermd beroep

Architect wordt aanzien als een beschermd beroep. Dit wil zeggen dat enkel mensen het beroep mogen uitoefenen die de beschermde titel van architect hebben en die staan ingeschreven in het architectenregister. Ben je niet in dit register ingeschreven dan mag je zelfs nog niet suggereren dat je een architect bent. Daarom zijn in Nederland veel architecten ook aangesloten bij de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Dit wordt door werkgevers vaak als een keurmerk voor architecten gezien.

Gerelateerd nieuws

Architecten
Architecten

Architecten

Wat een architect precies is? Nou, een ontwerper van gebouwen. De ontwerpen worden op tekeningen gezet, zodat precies duidelijk wordt hoe een gebouw is opgebouwd.

Goede architect kiezen
Architecten

Goede architect kiezen?

Iedereen zet belangrijke stappen in het leven, een partner vinden, gaan samenwonen, een huis kopen of bouwen, een kindje… Allemaal belangrijke beslissingen die je weloverwogen